Spaanse invasie vervolgt...

From: May 11, 2020

06-05-2019

Het lijkt een oneindig verhaal te worden, oplichters uit het noorden van Spanje (rondom Palencia en Pontevedra) die bij ons bekend zijn sinds 2009 zijn de laatste maanden weer flink actief geweest.

Tijdens de IFTF in Vijfhuizen (november 2018), constateerden wij al dat de Spaanse oplichters onder een nieuwe bedrijfsnaam op zoek waren naar potentiële slachtoffers. Voor twee van onze leden hebben wij tijdens de beurs debiteurenonderzoek gedaan en konden wij eenvoudig vaststellen dat dit bedrijf gelinkt werd aan dezelfde oplichtersgroep. De debiteur is direct toegevoegd aan onze waarschuwingslijst. Deze leden hebben gelukkig geen zaken gedaan, maar vorige week hebben wij informatie ontvangen dat een aantal Zuid-Amerikaanse kwekers wel hebben geleverd. En natuurlijk heeft de debiteur ze weer achtergelaten met onbetaalde facturen. Inmiddels kennen wij alweer drie slachtoffers.

Ons is bekend dat het bedrijf grotendeels vanuit Pontevedra werkt, en vanuit Maia (Portugal). Telefoonnummers en bedrijfsnamen worden continu gewijzigd. Bij een van de vorige handelsnamen (website is nog steeds actief) heeft het bedrijf prominent de logo’s van bekende kwekers uit Colombia en Ecuador op de website staan om extra vertrouwen uit te stralen. De meeste van deze kwekers doen geen eens zaken!

Ook Nederlandse exporteurs worden nog altijd benaderd en moeten daarom op hun hoede zijn. De laatste jaren kennen wij deze oplichters onder zes verschillende bedrijfsnamen en het houdt niet op.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar gedegen vooronderzoek is in de sierteeltbranche echt een must. Althans, als je niet tegen de lamp wilt lopen natuurlijk. Onze database beschikt over ruim 2.400 geregistreerde wanbetalers, oplichters en bedrijven met grote financiële problemen. Wij hoeven u slechts één keer te behoeden voor een dubieuze debiteur en u profiteert er jaren van.