Oplichter ontmaskerd, maar nog steeds actief

From: November 19, 2021

Een incassoprocedure in Italië, op Sicilië om precies te zijn, leidde deze week tot de ontmaskering van een Italiaanse oplichtersbende. Bij het vooronderzoek dat AgroCheck deed voordat de incassoprocedure voor een Nederlandse exporteur werd opgestart, gaven wij al aan dat dit alle signalen had van een oplichtingszaak. Desondanks werd er toch verzocht om de procedure te starten.
Tijdens het telefonische contact met de debiteur herkenden wij onmiddellijk de stem en werkwijze van een debiteur die in 2019 flink heeft huisgehouden (€400.000 schade!). Wees gewaarschuwd, want de betreffende personen zijn nog steeds bezig en zijn ook buiten Sicilië actief.

Een privéonderneming, opgericht in 2020, zonder zichtbare activiteiten en geen enkele historie. En geregistreerd op Sicilië, waar wij nou eenmaal heel veel dubieuze debiteuren kennen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar heel betrouwbaar komt het ook niet over. Op kredietwaardigheid hoef je in ieder geval niet te rekenen.

Er werd begonnen met wekelijkse zendingen en vooruitbetalingen zonder problemen. Zoals gebruikelijk is bij oplichting werd daarna het krediet langzaam opgebouwd en de valse beloftes begonnen. Gelukkig is de Nederlandse exporteur nog redelijk op tijd gestopt (enkele weken voor Allerheiligen), want anders was de schade gegarandeerd veel groter. Desondanks staat er nog een flinke vordering open.

Na het versturen van de incassobrief werd er meteen telefonisch contact met AgroCheck opgenomen. Een dreigende stem met allerlei verwijten gaf ons direct een flash-back naar een dossier uit 2019 (lees hier de nieuwsbrief). Wij spraken met exact dezelfde persoon als destijds, hij zat nu alleen niet in Milaan maar op Sicilië en had zichzelf voorzien van een andere naam, bedrijfsnaam en telefoonnummer. Volgens de oplichter zou onze klant het ‘contract’ hebben verbroken omdat er gestopt was met leveren. Logisch, want er werd niet meer betaald. Ook dit was hetzelfde argument als in 2019 gebruikt werd. Betalingen komen er niet, dat is ons wel duidelijk.

Er wordt ongetwijfeld nog zaken gedaan met (of gezocht naar) andere Nederlandse leveranciers, dus wees voorzichtig! Deze personen gaan sluw te werk en krijgen het telkens weer voor elkaar om grote schades te veroorzaken. Vraag voor nieuwe debiteuren altijd een AgroCheck debiteurenrapport op. De kosten zijn laag en verdient u eenvoudig terug. Oplichters vissen wij er nu eenmaal heel snel uit!
Zo hebben wij gisterochtend weer een notoire wanbetaler uit Zuid-Zwitserland gesignaleerd, met een sinds vorige week opgericht bedrijf. Hij is daarmee actief Nederlandse leveranciers aan het benaderen.

U bent maar gewaarschuwd. AgroCheck leden die graag willen weten om welke debiteuren dit gaat kunnen contact met ons opnemen. Niet-leden adviseren wij om een AgroCheck abonnement te overwegen. Vanaf slechts €395,- per jaar voorkomt u een hoop ellende.