Russische oplichtersbende houdt maar niet op

From: August 26, 2020

Een opmerkelijk verhaal, van een telkens terugkerende Russische oplichtersbende die continue exporteurs met grote openstaande vorderingen achterlaat, lijkt geen einde te kennen.

Sinds 2018 heeft AgroCheck een oplichtersbende in beeld, opererend vanuit Krasnodar en Moskou, die inmiddels bij ons bekend is onder 7 verschillende bedrijfsnamen. Het betreft een groep die bestaat uit een echtpaar en enkele handlangers, waaronder een tussenpersoon die de exporteurs in contact brengt met de Russische afnemer. Deze tussenpersoon is volop betrokken bij dit complot, maar speelt achteraf de slachtofferrol. Alle personen gebruiken hun eigen voornaam (of variaties daarop) maar verschijnen telkens met een andere achternaam. Het gebruikelijke patroon wordt toegepast: een vooruitbetaling wordt gedaan waarna een klein krediet wordt opgebouwd dat snel oploopt tot een groter krediet. Indien de oplichters denken dat het genoeg is geweest en het op begint te vallen, verdwijnen ze met de noorderzon. Opvallend is dat er meerdere keren gebruik is gemaakt van bedrijven die al langer actief zijn en vermoedelijk worden overgenomen of misbruikt om vertrouwen te wekken bij exporteurs. Een tactiek die de laatste maanden ook opvallend veel door Roemeense oplichters toegepast wordt (onderaan dit artikel staat de link naar het artikel).

De personen, aliassen en bedrijfsnamen zijn bij AgroCheck bekend. Leden kunnen deze eenvoudig inzien in onze database of kunnen op de hoogte gebracht worden door contact met ons op te nemen.

Hoe voorkom je dergelijke oplichting? AgroCheck maakt dagelijks vele debiteurenrapporten voor haar klanten. Wij doen een uitgebreid onderzoek naar uw nieuwe klant en controleren ook of er links zijn met andere bedrijven (registraties op hetzelfde adres, data die overeenkomt zoals telefoonnummers, e-mailadressen of contactpersonen). Wekelijks waarschuwen wij onze klanten voor dubieuze debiteuren en de investering is dan ook snel terug verdient: één waarschuwing betekent vaak dat (tien)duizenden euro’s schade voorkomen kan worden. Meer informatie over AgroCheck debiteurenrapporten vindt u hier.

Lees hier de tweede blog van vandaag: Nieuwe tactiek van Roemeense bende