Roemeense oplichters zijn ook uit de lockdown

From: July 03, 2020

Ook oplichters hebben het de laatste maanden wat moeilijker gehad. Door de lockdown situaties in vele Europese landen lag de wereldwijde bloemenhandel grotendeels stil. Het gevolg was dat ook de bij ons bekende oplichters nauwelijks tot niet actief waren. Inmiddels is in een groot deel van de wereld de handel weer op gang en daarmee denken ook onze bekende Roemeense ‘vrienden’ hun slag weer te kunnen slaan. Meerdere Nederlandse exporteurs zijn deze week benadert door een bedrijf met ogenschijnlijk lange historie en prima jaarcijfers.

Het begon met een debiteuraanvraag van een Nederlandse handelaar. In eerste instantie leek het te gaan om een Roemeens bedrijf met circa 27 jaar historie die netjes de jaarcijfers deponeert. Gevestigd in een plaats vlakbij de Moldavische grens. Opvallend was weer dat na één kleinere eerste, betaalde zending meteen werd gevraagd om een veel grotere zending. Volgens de jaarcijfers zou dat prima moeten kunnen, maar de handelaar vertrouwde het niet helemaal. Ons viel direct een e-mailadres op, dat op 3 cijfers na gelijk was aan een bij ons bekend e-mailadres van een grote oplichtersbende in Boekarest. Toen wij het telefoonnummer van de debiteur door onze database haalden, gingen alle alarmbellen direct rinkelen. Het telefoonnummer konden wij direct linken aan oplichters, die al enkele jaren enorme schades aanrichten in Zuid-Amerika. Zij hebben duidelijk hun grenzen verlegd naar Nederland!

Inmiddels zijn tenminste vier handelaren via hun webshop of per e-mail benaderd, maar dit zijn er waarschijnlijk veel meer. Het is ons niet bekend of de eigenaar van het bedrijf op de hoogte is van het feit dat de oplichters gebruik maken van zijn ‘goede’ naam of dat deze zelf ook betrokken is bij de oplichting. Wij vermoeden het eerste.

Ook in Bacau bleek een andere handelaar grote schade te hebben aangericht bij een exporteur. Door de crisis was er enige tijd geen contact, maar nu blijkt dat dit ook echt de opzet was. Het lijkt er ook dat ook deze ‘’afnemer’’ weer op zoek is naar nieuwe leveranciers.

Wees gewaarschuwd! AgroCheck leden die graag willen weten om welke debiteur dit gaat, kunnen contact met ons opnemen. Wij zien de laatste weken veel verschuivingen van leveranciers en afnemers. Een debiteur die u op dit moment niet kan betalen, heeft toch bloemen nodig en gaat op zoek naar een andere leverancier. Raadpleeg daarom altijd onze database voor u zaken doet met een nieuwe debiteur. Bent u nog geen lid? Mail of bel ons dan gerust voor meer informatie. Vanaf slechts €395,- per jaar kunt u uzelf een hoop ellende besparen!