Roemeense oplichters opnieuw gesignaleerd!

From: November 26, 2020

Nederlandse exporteurs en handelaren worden sinds deze week weer veelvuldig benaderd door een Roemeense groothandelaar met een ogenschijnlijk feilloze historie. Niets is minder waar… het betreft dezelfde oplichters waar wij u in juli en augustus ook al voor hebben gewaarschuwd, maar nu weer met een andere naam.

Het lijkt inmiddels een nieuwe gewoonte te worden: oplichters die Nederlandse bloemenexporteurs benaderen onder naam van een bestaand bedrijf met lange historie en gezonde jaarcijfers. Bedrijven met een kredietverzekering vragen een limiet aan en krijgen die vaak direct toegewezen. Maar in werkelijkheid doe je helemaal geen zaken met de betreffende onderneming en is er dus sprake van identiteitsfraude!

Ondanks meerdere waarschuwingen, blijven er slachtoffers vallen. Houd er rekening mee dat identiteitsfraude niet wordt gedekt door kredietverzekeraars aangezien u zelf verantwoordelijk bent om na te gaan of er wel echt zaken wordt gedaan met de betreffende onderneming. Dat is soms lastig te achterhalen en juist daar kunnen wij u bij helpen. Ook deze week hebben wij alweer 5 exporteurs kunnen behoeden voor schade.

Identiteitsfraude komt natuurlijk niet alleen in Roemenië voor, o.a. ook in Rusland, Italië, Kroatië, Servië en Qatar kennen wij groepen personen die hier regelmatig gebruik van maken.

Ons advies: vraag voor elke nieuwe debiteur, en zeker in de risicogebieden, een debiteurenrapport aan of raadpleeg de AgroCheck database. Vanaf slechts €395,- per jaar kunt u uzelf een hoop ellende besparen!