Terugblik 2018

From: May 11, 2020

20-12-2018

Zo aan het eind van een jaar kijk je wel eens terug op wat er allemaal weer gepasseerd is. Ook wij doen dat natuurlijk. 2018 was in het algemeen een positief jaar. We zagen dat de economische vooruitgang ook de agrarische sector niet voorbij is gegaan en de meeste van onze klanten zijn positief gestemd. Wij hebben u weer meerdere malen gewaarschuwd voor allerlei dubieuze praktijken en signalen uit diverse afnemerslanden. Zo was er weer aandacht voor fraude- en oplichtingszaken uit Roemenië en Italië, helaas een continue terugkerend verschijnsel en nog steeds niet uit te roeien. Dit jaar zagen we ook weer een groep oude bekenden in Noord-Spanje en Portugal opnieuw opduiken, een teken dat dit soort figuren nooit ophouden. Vanuit de Balkan (m.n. Servië & Kroatië) komen ook steeds vaker negatieve verhalen over dubieuze praktijken. Dichter bij huis zien we ook weer oude bekenden opduiken en we willen u graag nog eens wijzen op recente aanbiedingen van goedkope CC containers. We blijven het herhalen: wanneer het te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Dit jaar maakten we een exclusieve overeenkomst met de grootste Colombiaanse kwekersvereniging, Asocolflores, en die samenwerking gaat erg goed. We delen met hen ook onze waarschuwingslijsten en hebben daardoor ook goed zicht op allerlei leveranties van Zuid-Amerikaanse kwekers aan vaak dezelfde afnemers als in Nederland. Het komende jaar verwachten wij ook met andere brancheverenigingen in Zuid-Amerika en Afrika overeenkomsten af te sluiten. Een goede zaak, want daardoor kunnen we u ook beter van dienst zijn. In 2018 hebben we dan ook een forse toename van buitenlandse leden kunnen noteren en een flinke stijging van het aantal opgevraagde debiteurenrapporten.

We signaleren na de zomer echter ook een toename in incassodossiers en dat is voor onze incasso-afdeling misschien wel een goede zaak, maar betekent wel dat er een negatieve trend is t.a.v. betalingstermijnen. Voorzichtigheid geboden dus. Laat uw betalingstermijnen niet oplopen.

Voor de komende maanden willen wij u wijzen op de aankomende feestdagen: Valentijnsdag, Vrouwendag, Moederdag, enz. Dit zijn altijd drukke en stressvolle tijden en voor veel boefjes een unieke kans om daar misbruik van te maken. Wees voorzichtig met nieuwe, potentiële klanten en doe uw huiswerk. Wij helpen u daar graag bij.

Het AgroCheck team wenst u een heel voorspoedig 2019 en wij zullen u ook in 2019 ondersteunen met onze ervaringen en adviezen.