Ook in Scandinavië gaat het wel eens fout

From: April 07, 2021

Hoewel de meeste afnemers in Scandinavische landen bekend staan als toch wel betrouwbare betalers, gaat dat niet altijd op en adviseren wij toch op te passen met wie u in zee gaat. De afgelopen weken liepen wij een paar maal tegen dezelfde debiteur in Zweden op, die inmiddels wel een beroep van het oplichten van Nederlandse exporteurs heeft gemaakt.

Deze bloemist kennen wij nu al onder 3 verschillende namen, meerdere registraties en meerdere adressen in de regio om Stockholm. Er wordt begonnen met kleine zendingen, die aanvankelijk op tijd betaald worden. Daarna lopen de schulden snel op en wordt er slechter betaald. Ineens is het over en is er steeds moeilijker, zo niet onmogelijk, contact te krijgen. Tegen tenminste één exporteur is verteld dat de zaak failliet is. Dat is niet zo! Het zijn gewoon smoesjes om onder de vordering uit te komen.

De bedragen zijn meestal net niet zo hoog dat de handelaar geen extra kosten wil maken om een rechtszaak te starten (de vorderingen die bij ons bekend zijn bedragen tussen de € 15k – € 20k). Ze zijn brutaal genoeg om leveranciers waar ze eerder schulden hebben achtergelaten, nogmaals te benaderen onder hun nieuwe naam en dus namens de moeder i.p.v. de dochter. Wij hebben beiden meerdere malen benaderd maar het enige antwoord is veel geschreeuw en het verbreken van de verbinding. Beloftes worden niet nagekomen. Er lopen meerdere procedures, maar daarvan is de uitkomst nog onzeker.

U bent maar gewaarschuwd. Het is verstandig alle nieuwe, potentiële afnemers te checken, dat kan u een hoop ellende én geld besparen. AgroCheck leden die graag willen weten om welke debiteuren dit gaat, kunnen contact met ons opnemen. Niet-leden adviseren wij om een AgroCheck abonnement te overwegen. Vanaf slechts €395,- per jaar krijgt u volledige toegang tot onze database (35.000+ bedrijven) en Waarschuwingslijst (2.700+ bedrijven).