Weer gesignaleerd!

From: September 24, 2021

Het is weer zover, een bekende Italiaanse oplichtersbende uit Turijn is opnieuw gesignaleerd. Alles wijst erop dat zij volop aan het voorbereiden zijn om hun slag te slaan voor 1 november: Allerheiligen. Ze zijn even uit beeld geweest, maar ze zijn nu weer actief Nederlandse exporteurs aan het benaderen.

De oplichters gebruiken een nieuwe bedrijfsnaam, een nieuw adres en andere contactgegevens dan voorheen, maar het blijven dezelfde personen. Sterker nog, ze gebruiken dezelfde Facebook en Google accounts als hun vorige bedrijf en hebben enkel de bedrijfsnaam verandert. De oude bedrijfsnaam, die sinds 2017 op de AgroCheck Waarschuwingslijst staat, komt nog overal naar voren aangezien er oude foto’s worden gebruikt. Het is duidelijk dat deze personen zich in korte tijd willen voordoen als een grote en betrouwbare afnemer. Zo zijn er in de afgelopen maand ineens vele positieve reviews op Google zichtbaar en worden er dagelijks foto’s geplaatst op social media accounts.

De werkwijze is iedereen reeds bekend: er wordt voorzichtig gestart met zendingen die ook netjes betaald worden, hoewel in veel gevallen een klein krediet wordt opgebouwd. Eind oktober volgen er ineens grotere orders en het krediet loopt in rap tempo op. Voor de laatste grote zending hoort u dat de betaling onderweg is en een paar dagen na 1 november komt, of er wordt een deelbetaling gedaan. Na de laatste zending hoor u niets meer en zijn de vogels gevlogen. Wij willen voorkomen dat u slachtoffer wordt…

U bent maar gewaarschuwd, controleer debiteuren altijd in de AgroCheck database of vraag een debiteurenrapport op voordat u zaken doet. AgroCheck leden die graag willen weten om welke debiteur dit gaat kunnen contact met ons opnemen. Niet-leden adviseren wij om een AgroCheck abonnement te overwegen. Vanaf slechts €395,- per jaar voorkomt u een hoop ellende.