Hoe zit het nu met uw kredietverzekering voor handel op Rusland en Oekraïne?

From: March 30, 2022

Het is nog steeds een zeer onduidelijke situatie en de handel op Rusland en Oekraïne ligt al enige weken stil en zal hoogst waarschijnlijk ook niet snel weer op gang komen. Toch zijn er ook signalen dat er via omwegen toch weer zaken gedaan wordt. Wij adviseren u daarbij wel om zeer voorzichtig te zijn en de sanctieregels niet te licht op te vatten.

Wij zagen afgelopen week een bericht van kredietverzekeraar Coface aan haar verzekerden dat de dekking van politiek risico is uitgesloten voor o.a. Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland (Belarus), Georgië, Moldavië, Armenië en een aantal Afrikaanse en M-O landen.

Wat wil dat zeggen? Bent u nu helemaal niet meer verzekerd en hoe zit dat nu? U bent eigenlijk wel verzekerd voor alle standaard voorwaarden. Politiek risico heeft meer te maken met bijvoorbeeld sanctiemaatregelen, waardoor afnemers niet meer in staat zijn om hun vorderingen te betalen, zelfs als ze dat wel zouden willen. Momenteel zijn de meeste Russische banken afgesloten van het SWIFT systeem, waardoor geen betalingen gedaan kunnen worden. U bent daarvoor, voor nieuwe zendingen, niet meer verzekerd. Bij Coface dan, want zowel Atradius als Allianz Trade (voorheen Euler Hermes) hebben nog steeds politiek risico opgenomen in hun polisvoorwaarden voor deze landen. Dat kan echter zomaar veranderen, dus wees gewaarschuwd.

Atradius meldde ons dat zij alle transacties zeer zorgvuldig monitoren en dat polishouders eerst moeten melden met wie en hoe ze zaken gaan doen in Rusland en Oekraïne en er pas zaken gedaan mogen worden na hun toestemming! Bij Allianz Trade gelden dezelfde voorwaarden.

Wij adviseren u om bij twijfel altijd contact op te nemen met uw verzekeraar of tussenpersoon. U bent maar gewaarschuwd, wij wensen u veel sterkte en succes en neem bij vragen gerust contact met ons op, wij helpen u graag.