Bloemen aanvraag: Qatar 2022 FIFA World Cup zwendel

From: May 12, 2020

13-11-2019

De kans bestaat dat u wordt benaderd door een bedrijf uit het Verenigd Koninkrijk dat beweert adviseur te zijn van het Supreme Committee for Delivery and Legacy (SCDL) voor de Qatar 2022 FIFA World Cup. Alles lijkt volkomen legitiem te zijn, zelfs de website en documenten. Wanneer u echter nader onderzoek doet, kunt u zien dat het een complete zwendel is!

Een van onze Colombiaanse klanten ontving een e-mail van deze persoon uit het VK. Het informeert u dat de regering van Qatar een grote aanbesteding van bloemen heeft goedgekeurd voor de verfraaiing van faciliteiten, kantoren, stadions en wegen voor het hosten van de FIFA World Cup 2022. Onze klant heeft ze beantwoord en vervolgens veel documenten en aanvullende informatie ontvangen. Enkele dagen nadat onze klant een aanbieding voor de levering van een grote hoeveelheid bloemen had verzonden, ontvingen zij de bevestiging dat zij, na een unaniem besluit van de Qatar 2022 SCDL, de winnaar van de aanbesteding waren. De organisatie vereiste echter wel een aanbestedingsvergoeding en inschrijvingsgeld van $ 5.500,00 om door te gaan. Toen nam onze klant toch maar even contact met ons op om te controleren of alles wel correct was.

AgroCheck deed onderzoek en kwam erachter dat dit een complete zwendel is. Een van de dingen die we meteen ontdekten, is dat de domeinnaam minder dan 2 maanden geleden is geregistreerd. Maar het is geen eenvoudig opgezette zwendel, deze mannen besteden veel energie om het legitiem te laten lijken. Wanneer u naar de website gaat (iets andere domeinnaam dan de officiële website van SCDL), lijkt deze bijna exact op de officiële website. Alleen het e-mailadres is gewijzigd. Onze klant heeft het geld uiteindelijk niet overgemaakt, maar ze zullen zeker meer kwekers en exporteurs met hetzelfde voorstel benaderen, ongetwijfeld ook in Nederland.

U bent maar gewaarschuwd… Hoe betrouwbaar nieuwe debiteuren ook overkomen, ons advies is om van elke nieuwe debiteur een achtergrond check te doen (wereldwijd). Veel van onze klanten doen niet anders en geven liever vooraf € 25,- per nieuw debiteurenrapport uit, dan dat ze later duizenden euro’s schade hebben opgelopen. Wij willen jullie vooraf graag helpen om te voorkomen dat u zaken doet met wanbetalers en op deze manier zoveel mogelijk oplichters aan de schandpaal nagelen! Neem gerust contact op voor meer informatie.