Exporteurs opgepast!

From: February 18, 2021

Rond de bekende bloemen feestdagen signaleren wij weer een aantal bekende, maar ook minder bekende handelaren en winkeliers met slechte bedoelingen. Dat beperkt zich niet tot een specifiek land of deel van Europa. Ook zien we dat de Covid-19 lockdowns, met bijbehorende winkelsluitingen en/of verminderde opbrengsten, debiteuren tot ongewenst gedrag brengt.

Een paar voorbeelden…

Frankrijk: We worden de laatste tijd meermaals geconfronteerd met debiteuren die van de ene naar de andere leverancier overstappen, telkens met achterlating van onbetaalde vorderingen. Ook dat loopt op een gegeven moment behoorlijk op.

Zwitserland: In Zuid-Zwitserland, bij de Italiaanse grens is weer een oude bekende opgedoken. Mooie verhalen, met maar een doel: Leveranties los krijgen (meestal planten) en niet betalen. We hebben al meerdere malen over deze debiteur bericht, maar de afgelopen twee weken dook hij opnieuw op. Advies: blijf uit de buurt van deze notoire wanbetaler!

Roemenië: Identiteitsfraude wordt nog steeds gebruikt door een groep oplichters uit Boekarest. Personen geven zich uit voor een ander (goed bedrijf), maar zijn dat natuurlijk niet. De bedrijven liggen vaak ver buiten Boekarest om u op een dwaalspoor te zetten, maar de zelf ingehuurde transporteur weet dondersgoed dat de bloemen rechtstreeks gewoon naar Boekarest gaan. U denkt een verzekeringsdekking te hebben, maar die betaald echt niet uit wanneer dit soort fraudes gepleegd worden. Een zeer hardnekkig verschijnsel, dat vrijwel maandelijks bij ons voorbij komt.

Polen: Een dame, die al zeker 12 jaar actief is en telkens onder andere namen en bedrijven zaken probeert te doen met Nederlandse exporteurs. Er is door de jaren heen al heel veel schade veroorzaakt. Onlangs weer gesignaleerd en zeer brutaal. Dreigt met advocaten en procedures wanneer ze wordt aangesproken op haar schulden.

Spanje: Twee weken voor Valentijnsdag schreven wij er al over. Een Spaanse oplichter uit het Noorden van Spanje (rondom Pontevedra en Palencia) die al sinds 2009 in beeld is en door de jaren heen voor tonnen schade heeft veroorzaakt. Dit keer weer onder een nieuwe bedrijfsnaam.

U bent maar gewaarschuwd… AgroCheck leden die graag willen weten om welke debiteuren dit gaat, kunnen contact met ons opnemen. Niet-leden adviseren wij om een AgroCheck abonnement te overwegen. Vanaf slechts €395,- per jaar krijg u volledige toegang tot onze database (35.000+ bedrijven) en Waarschuwingslijst (2.700+ bedrijven).