Dossier Roemenië: het houdt nooit op

From: May 03, 2021

Het is niet de eerste keer dat we erover schrijven en zal ook zeker niet de laatste keer zijn. We krijgen continu signalen van diverse Roemeense criminele partijen die actief zijn in de bloemenhandel. Het betreft allang niet alleen meer bekenden uit het circuit in Boekarest, maar door het gehele land is men actief.

Roemenië is nu eenmaal een heel groot land met veel grote plaatsen. De methodes die worden gebruikt zijn heel divers:

- Vaak zien we aanvragen bij exporteurs die gewoon een exacte kopie zijn van eerdere aanvragen, alleen een ander e-mailadres. Het gaat vrijwel altijd over 6 - 8 pallets bloemen per zending, twee keer in de week. Niet te groot en niet te klein, heel verleidelijk.
- Identiteitsfraude: ook wordt er nogal eens een valse naam gebruikt van een gerenommeerd bedrijf dat al jaren actief is en goede gedeponeerde cijfers heeft, vaak in een andere sector.
- Er wordt een fantastisch verhaal opgehangen waarom juist deze debiteur het enige goede bedrijf van Roemenië zou zijn.
- Er worden diverse referenties gegeven van gerenommeerde leveranciers waar al jaren zaken mee wordt gedaan, waar uiteraard niets van klopt.
- Het standaard verhaal: beginnen met een aantal vooruitbetalingen, de limiet vervolgens langzaam laten oplopen en als het bedrag hoog genoeg is, stoppen met betalen en met de noorderzon verdwijnen.

Goed debiteurenonderzoek is absoluut belangrijk, want veelal halen wij de boefjes er heel snel uit omdat we bijvoorbeeld de adressen of personen al kennen of zien dat het bedrijf op andere namen staat dan men doet voorkomen. Oplichters zijn zeer vindingrijk, maar ook wij beschikken over veel kennis en kunnen u beslist bijstaan om schade te voorkomen.

U bent maar gewaarschuw. AgroCheck leden die graag willen weten om welke debiteuren dit gaat, kunnen contact met ons opnemen. Niet-leden adviseren wij om een AgroCheck abonnement te overwegen. Vanaf slechts €395,- per jaar krijg u volledige toegang tot onze database (35.000+ bedrijven) en Waarschuwingslijst (2.700+ bedrijven).