Opgelet: wanbetalers gesignaleerd en een toenemend aantal incassoprocedures

From: August 23, 2022

De afgelopen weken hebben wij meerdere wanbetalers gesignaleerd in verschillende landen. Wij blijven maar herhalen dat een debiteurenonderzoek ontzettend belangrijk is, want vaak is een wanbetaler al geregistreerd. Wees dus voorzichtig en controleer vooraf altijd met wie u zaken doet.
Ook zien wij een flinke toename in nieuwe incassoprocedures, dat is helaas geen goed teken. En wij zijn niet de enigen, ook kredietverzekeraars voorspellen dat de echte problemen nog gaan komen.

Groot-Brittannië:
Wij schreven er vorig jaar al over, een Engelse debiteur uit de regio Bedfordshire die verdacht veel Nederlandse exporteurs benaderde onder diverse (valse) namen. Er zijn in 1,5 jaar tijd ten minste zes Nederlandse leveranciers gedupeerd. In februari was de debiteur voor het laatst gesignaleerd, maar vandaag is hij weer opgedoken. Doe absoluut geen zaken met deze haastige Engelsman.

Kroatië:
In april hebben wij jullie ook al gewaarschuwd voor een notoire wanbetaler uit Zagreb die al sinds 2009 bij ons bekend is, maar onlangs benaderde hij weer twee exporteurs onder een ‘oude’ bedrijfsnaam. Deze gewiekste handelaar staat erom bekend dat hij continue wisselt van bedrijfsnaam en heeft reeds voor tonnen aan onopgeloste schades gemaakt.

Rusland:
Voor de handel met Russische debiteuren wordt er vaak gebruik gemaakt van tussenpersonen, transporteurs of brokers in het buitenland voor de financiële afhandeling. Vaak wordt de factuur ook nog naar deze tussenpersoon gestuurd, maar de eindklant zit gewoon in Rusland en daar gaan de bloemen en planten dus ook heen. Maar wat gebeurd er als de eindklant de rekening niet betaald? De tussenpersoon gaat u echt niet betalen, want die heeft niets ontvangen. En de eindklant, die weet zogenaamd van niets, want de factuur staat niet op zijn naam. Dit komt helaas steeds vaker voor en onze Russische advocaat heeft aangegeven dat er in zulke gevallen geen rechtszaak gestart kan worden en je feitelijk kan fluiten naar je centen. Hou dit in uw achterhoofd als u gebruikmaakt van dergelijke ‘derdenconstructies’.

Nederland:
Ja, helaas ook in Nederland zijn er wanbetalers. Regelmatig starten wij incassoprocedures voor onze klanten, voornamelijk tegen bloemenwinkels. In sommige gevallen betreft het een cashflow probleem, in andere gevallen is de bloemist simpelweg geen echte ondernemer en ontstaan er problemen, maar er zijn ook debiteuren die het erom doen. Dubieuze debiteuren staan vermeldt op de AgroCheck Waarschuwingslijst, beschikbaar voor onze leden.

Nog geen AgroCheck lid? Wellicht toch maar eens overwegen. Vanaf slechts €450 per jaar voorkomt u een hoop ellende.

Wist u dat AgroCheck ook KYC rapporten aanbiedt? Lees er hier meer over.